Türkiye'de Fantastik ve Bilim Kurgu Edebiyatı

Hayal ürünü ögelerle süslenmiş roman, öykü gibi türlerde yazılan eserlere fantastik eserler denir ve bu türden eserlerin geneline Fantastik Edebiyat adı verilir. Alice Harikalar Diyarı'nda desem herhalde fantastik edebiyatın ne olduğu ile ilgi bir şekillenme başlar. Ya da günümüzden örnek verecek olursak Rowling'in Harry Potter ve Stephen King'in Kara Kule adlı eserleri fantastik edebiyatın önemli romanları arasındadır.

Fantastik edebiyat ürünleri Fransız yazar Tolkien ile birlikte popülerlik kazanmış ve günümüzde bilgisayar oyunları da dahil olmak üzere birçok alanda temel çıkış noktası haline gelmiştir. Olağanüstü kahramanlar ve olaylar adeta insanı büyüleyici bir masal alemine götürüyor gibi görünse bile fantastik edebiyat ürünleri olan roman ve hikayelerde de insanların dikkatini bazı konulara çekmek amacı vardır.

Fantastik eserlerde bilim kurgu türünden de sıkça yaşanılır ve özellikle şu an için olması mümkün görülmeyen gelişmelerden bahsedilir. Bu yönü ile düşünecek olursak aslında Fantastik edebiyat ve Bilim Kurguı edebiyatı bilimsel gelişmeler için de bir ışık oluşturmaktadır. Şu an için hayal görülen bu fikirler bilim insanları tarafından araştırılıyor ve belkş de yakın gelecekte hayal olmaktan çıkacak.
Türk edebiyatında Fantastik tür roman ve hikayelerin yazılması 2000'li yıllara rastlamaktadır. Bu dönemde içerisinde fantastik ögeler bulunan eserler (Hüseyin Rahmi- Gulyabani gibi) olmakla birlikte tamamen fantastik türde eserler veren yazar bulunmamaktaydı. Yine aynı şekilde çok eski edebi örneklerden olan Dede Korkut Hikayeleri gibi türlerde de olağanüstü unsurlar olmasına rağmen fantastik edebiyat olarak kabul edilmemektedir.

Fantastik edebiyatta biçim genellikle iki şekilde olur. Birincisi yaşadığımız dünya da fantastik olaylar üzerine kurulu romanlar, ikincisi ise dünyamızdan tamamen farklı bir evrende yaşanan olağanüstü olaylar. Uğur Aslan Türk Fantastik Edebiyatı'nda yaşadığımız dünyada meydana gelen fantastik olayları yalnızca türe uygunluk açısından ele almak yerine bir mesaj vermek kaygısı ile de yazıyor. Bu yönüyle Uğur Aslan ve diğer fantastik roman, öykü yazarları bu dalın edebiyatımızda gelişmesi için eserler vermeye devam ediyor.

Yazarın sitesi : www.uaslan.net

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme