Dürüstlük

Özet : Dürüstlük ile ilgili kompozisyon örneği 

Robert Bosch "İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim." diyor. Bu söz doğruluk ve dürüstlüğü en güzel biçimde ifade eden sözlerden biri olsa gerek.

Dürüstlük hayatımızın her aşamasında asla taviz vermeyeceğimiz bir ilke olmalıdır. Sosyal yaşantımızda ya da iş hayatımızda olsun dürüstlüğü hiçbir zaman elden bırakmamamız gerekir. Dürüst insanlar her ne iş yaparlarsa yapsınlar menfaatleri zedelense bile dürüstlüklerine zarar vermezler. Dini inançlarımızda bize her zaman dürüst olmayı öğütler. Mesela peygamberimiz "Bizi aldatan bizden değildir" diyerek dürüstlüğü inananlar için olmazsa olmaz bir şart olarak göstermiştir.

Dürüst insanlar toplum içerisinde her zaman saygı görür ve herkes onların sözlerine değer verir. Toplum dürüst insanlara her zaman güvenir ve onları el üstünde tutar. Dürüst insan olmanın en önemli şartlarından biri yalan söylememektir. Yalan söyleyerek başkalarını kandıran bir insanın dürüstlüğünden söz etmek mümkün değildir.

Dürüstlük şartlara göre davranmayı kabul etmez. O bir yaşam şeklidir. Çıkarlara göre hareket etmek dürüstlük değildir. Gerçek manada dürüst bir zarar göreceğini bilse bile doğruları haykırmaktan vazgeçmez. Toplum olarak huzurlu, mutlu ve güven içinde bir hayat sürebilmek için hepimiz birbirimize karşı dürüst davranmalıyız. Aksi halde hiç kimse kendinden başkasına güvenemez ve şüpheler peşimizi bırakmaz.

4 yorum:

  1. Bir kısmında dürüst olmanın en önemli şartı yalan söylemektir yazıyor değiştirilmelidir yani

    YanıtlaSil
  2. Dikkatiniz için çok teşekkür ederiz, hemen düzeltildi.

    YanıtlaSil
  3. gerçektende hayatımda gördüğüm en saçma kompozisyon

    YanıtlaSil

Deneme