Davul Bile Dengi Dengine Çalar Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Özet : Davul Bile Dengi Dengine Çalar Atasözü İle İlgili Kompozisyon Örneği

Davul bile dengi dengine çalar atasözünü duymuşsunuzdur. Bu atasözümüz her kesin gerek maddi gerek manevi yönden kendune uygun olanlarla dostluk kurması gerektiğini öğütlemektedir. Aksi taktirde kendimize uygun olmayan insanlarla dostluk kurarsak büyük sıkıntılarla karşılaşabiliriz.

        İnsanlar özellikle gençlik dönemlerinde daha duygusal kararlar almaya müsait olur. Bu atasözü özellikle gençlik dönemlerinde gönlünü arada maddi, manevi uçurumlar bulunan birine kaptıranlar için söylenmektedir. Bu durum birçok şarkıya ve filme de konu olmuştur.
Mesela Cem Karaca'nın "Tamirci Çırağı" adlı şarkısı bu durum üzerine yazılmış ve bu durumdakilerin ruh halini harika bir biçimde ifade etmiştir. İki kişi birbirini beğenir ve severse her şey tamam olur gibi düşünürüz. Ancak evlilik ya da birliktelik yalnızca iki kişinin burlikteliği olmuyor. Arkadaşlar, akrabalar ve daha başkaları da bu birlikteliği tamamlıyor. Aileler arası uçurumlar bireyler huzurunu kaçırıyor ve kişisel memnuniyetsizliklerin önünü açıyor. Sosyal çevreleri çok farklı insanlar bir arada oluncu birbirlerinin yaşam tarzına uymakta zorlanıyor ve yadırganmaya başlıyor. Bunun sonucu da büyük huzursuzluk ve mutsuzluklar oluyor.

     Evlilik ta da dostluk, arkadaşlık farketmez. Her zaman mümkün olduğu kadar bizimle benzer kültürde ve maddiyatta insanlarla yakınlık kurmaya çalışalım. Ama bazılarının "gönül ferman dinlemiyor ki..." dediğini duyar gibiyim.

1 yorum:

  1. Eline sağlık çok güzel olmuş. Teşekkürler

    YanıtlaSil

Deneme