Akıllı Söylemeden Düşünür , Akılsız Düşünmeden Söyler

Özet : Akıllı söylemeden düşünür akılsız düşünmeden söyler atasözü ile ilgili kompozisyon örneği


      " Akıllı söylemeden düşünür , akılsız düşünmeden söyler " sözü insanların konuşurken dikkat etmeleri gereken en önemli şeyin düşünmek olduğunu ifade etmektedir .

     Konuşmak adeta okun yaydan çıkması gibidir . Kelimeler bir kere ağzımızdan çıktı mı artık onları geri almanın imkanı yoktur . Artık söylediklerimizin doğru muydu yanlış mıydı diye düşünmenin bir anlamı kalmamıştır . Bu yüzden bir söz söylemeden önce o sözü iyice düşünmek gerekir . Akıllı insan bir konuda konuşacağı zaman önce sözlerini kafasında bir düzene koyar , birilerini incitip incitmeyeceğini düşünür ve daha sonra konuşur . Akılsız insan ise aklına her geleni ortam uygun mu , söylenecek zaman mı diye düşünmeden birden bire konuşuverir . Bu tür insanlara " patavatsız " da denir . Düşünmeden konuşan akılsız insanlar dilleri ile çevrelerindeki insanlara büyük zararlar verirler . En büyük zararı da kuşkusuz kendilerine verirler . Çünkü insanlar bu tip insanlar çevre tarafından dışlanmaya başlanır .

     Sözler çok önemlidir . Ağzımızdan çıkan her söz bizi bağlayan bir nitelik taşır . Sözlerimiz bizim kişiliğimizin yansımasıdır . Bu sebeple bizi biz yapan sözlerin özenli seçilmesi gerekir . Akıllı insanlara yakışan sözlerini enine boyuna düşündükten sonra konuşmaktır .


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme