Öznel ve Nesnel Yargı Soruları Nasıl Çözülür ?

Özet : öznel yargı nesnel yargı nasıl çözülüröznel yargı nesnel yargı nediröznel yargı nesnel yargı soru şekilleri, öznel nesnel nasıl ayırt edilir


İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin sürekli olarak  karşılarına çıkan iki kavramdır öznel ve nesnel yargı kavramı. İlk anda çok basit gibi görülmesine rağmen  soru tarzları bilinmediği taktirde  karıştırılma ve hata yapma olasılığı yüksektir.

Öznel Yargı: Kişisel düşünceler taşıyan , kanıtlanabilme ihtimali bulunmayan yargılardır. "bana göre", "sana göre" değişebilen düşüncelerdir . (Türk Sanat Müziği kulağa en hoş gelen müziktir.)

Nesnel Yargı: Kişisel fikirlere göre değişme ihtimali bulunmayan , kanıtlanabilen sözlere denir . Nesnel yargı bildiren cümlelerin  "bana göresi", "sana göresi " olmaz . (Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında kurulmuştur . )

Öznel yargı-nesnel yargı soru tarzları:

1."Aşağıdaki yargılardan hangisi kanıtlanabilirlik yönünden ötekilerden  farklıdır?" Bu soru şeklinde üç seçenek özneldir, bir seçenek nesneldir yahut  üç seçenekte nesnel bir seçenekte öznel yargı bulunmaktadır .

2."Aşağıdaki cümlelerden hangisi kişisel yargı içerir/içermez." Bu tip sorularda kişisel yargı içerir diye soruluyorsa öznel yargı aranır, kişisel yargı içermez diye soruluyorsa nesnel yargı aranır .

3."Aşağıdakilerden cümlelerden hangisi  öznel/nesneldir?" En kolay şekli bu soru tipidir .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme