Çalışmak İle İlgili Atasözleri ve Açıklamaları

Özet : Çalışmak ile ilgili atasözleri,çalışmakla ilgili atasözleri ve anlamları,çalışmak konulu atasözleri ve açıklamaları,çalışmak konulu atasözleri


Çalışmak hem inançlarımız hem de kültürümüz içerisinde her zaman çok özen gösterilen  değerlerden birisi olmuştur. Çalışmanın kutsallığı ,  çalışkan insanların  toplum için önemi gibi konular atasözlerimiz içerisinde yer bulmuştur . Çalışmak ile alakalı atasözlerimizden bazıları  şunlardır:

Emek olmadan yemek  olmaz : Bir şeylere sahip olmak istiyorsak  mutlaka çalışmamız gerekir. Başkalarına muhtaç olmadan yaşamak ve geçimini sağlamanın yolu çalışmak ve üretmekten geçmektedir . Hiç kimse yattığı yerden kazanç sağlamayı düşünmemelidir .

- İşleyen demir ışıldar ( Pas tutmaz ) : İnsanlar çalışarak hem fiziksel yönden hem de zihinsel olarak dinçlik kazanırlar . Çalışan insanlar fiziki olarak sağlıklı olduğu gibi , üretip insanlar yararlı olmanın verdiği huzurla ruhen de sağlıklı olur . Çalışan ve üreten insan topluma faydalı olmanın huzurunu yaşar .

- Akan su yosun tutmaz : Durgun sularda her türlü bakteri ve mikroorganizma yaşam alanı bulur . Akan sularda ise bu tip mikropların yaşaması mümkün değildir .  Bu örnekte olduğu gibi çalışan , üreten , hareket eden insanlar hem kendilerinde hem de etraflarında kötülük , pislik barındırmazlar . Kısacası çalışan insanda ne kendine ne de başkasına zarar gelir .

- Er olan ekmeğini taştan çıkarır : Gururlu , çalışkan, azimli insanlar geçimlerini sağlamak için gerektiğinde en zor işleri yapmaktan çekinmezler . Bu sayede aileleri ve kendilerini kimseye muhtaç duruma düşürmemiş olurlar .

- Açık ağız aç kalmaz :  Çalışmak için etrafa araştıran , soran yani girişken olan insanlar aç kalmaz . Gayretleri ve istekleri sayesinde kendilerine mutlaka çalışacak bir iş bulurlar . 

-Boş gezmekten bedava çalışmak yeğdir : Boş insan en başta tembelliğe alışır daha sonra ise etrafına zararlı olmaya başlar . Böylesi bir hayat yaşamaktansa az bile olsa gelir getiren işlerde çalışmak daha hayırlıdır .

-Çalışanı mal basar , tembeli uyku basar : Çalışan insan emeğinin karşılığını görür ve hayal ettiklerine kavuşur. Çalışmayan insan ise bir şey kazanamaz ve sefil, perişan bir hayat yaşar . 

-Sen işlersen mal işler , insan öyle genişler : İnsan çalıştıkça kazanır ve gitgide daha zenginleşir. 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme