Bağımsızlık Bir Ülke İçin Neden Önemlidir ?

Özet : " Bağımsızlık bir ülke için neden önemlidir ? " konusunda yazılmış kompozisyon örneği . 

     Bağımsızlık bir milletin kendi vatanında kendi kendini yöneterek yaşamasıdır . Bağımsız ülkeler başka milletler tarafından değil kendi kendilerini yönetirler .

     Bağımsızlığın önemi anlatmak için şöyle bir örnek verebiliriz. Bir insan düşünün ki bir odaya kapatılmış , onu esir eden insanın vicdanı ile baş başa kalmış . Yaptığı her işte, yapmak istediği her harekette başka bir insanın onayına ve müsaadesine ihtiyaç duymakta . Bu insan için hayat ne kadar da dayanılmaz bir eziyet haline gelirdi . Devletlerin bağımsız olmasının önemi de bu örnekten çok da farklı değildir. Bir millet başka bir devletin egemenliği altında yaşarsa onun yaşam hakkı kendini yöneten devletin müsaade ettiği kadardır . Bağımsızlığını yitiren bir millet onurunu , şerefini ve gururunu düşmana çiğnetmiş olur . Türk tarihinde de yüzlerce savaş vardır . Tarihimiz boyunca devletler kurup devletler yıkmış bir millet olarak en büyük vasfımız bağımsız yaşama idealimiz olmuştur. Osmanlı yıkıldığı zamanlarda içimizdeki bazı kimseler İngiliz mandası, Amerikan mandası teklifleri sunsa da Mustafa Kemal önderliğindeki Türk milleti bir kez daha bağımsız bir devlet olarak tarih sahnesine çıkmıştır .


     Bağımsızlık Türk milletinin karakterinde vardır . Bazı milletler kendi kendilerini yönetme yeteneğinden yoksun olarak başka milletlerin idaresi altına girse de Türk milleti asla başka bir ulusun esareti altında yaşamayı kabul etmemiştir . Bağımsızlığı kaybetmek adeta bir kafese kapatılmak gibidir . Bu sebeple bağımsız bir devlet olmanın kıymetini hepimizin layıkıyla bilmesi gerekmektedir .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme