Abbas Sayar Yılkı Atı Romanının Özeti

Özet : Abbas sayar yılkı atı adlı romanıyla 5 syf özet, yılkı atı romanının özeti, yılkı atı romanının kahramanları, yılkı atı romanının ana fikri, yılkı atı romanının konusu 


Kitap Bilgileri

Adı: Yılkı Atı
Yazarı: Abbas Sayar
Sayfa Sayısı: 120
Yayınevi: Ötüken Neşriyat
Basım Yılı: 2010

Konu

Yarışlarda dereceler alarak sahibine çok kazançlar sağlamış , yaşlandığında arabaya koşulmuş ve nihayetinde işi bitmiş bir kısrak olan Doru ' nun hikayesi anlatılmaktadır .

Ana Fikir

Yılkı Atı Abbas Sayar ' ın uzun bir hikayesi . Yılkı , başıboş bırakılmış at anlamına geliyor . Yazar usta bir biçimde , bu hususta hiçbir şey bilmeyen okuyucusunu bilgilendiriyor . 

Şahıslar ve Olaylar

Romanın kahramanı olan Doru ve Çılkır isimli iki attır. Ayrıca Doru’nun sahibi ile bir de kurt olay örgüsünde bulunmaktadır.

Özet

Romanda atları yılkı atı yapan adam zaman zaman kendini kötü hisseder . Fakat doğayla haşır neşir olmuş bu kurnaz köylü bazı zamanlarda azan vicdanını susturur: “Sadece ben yapmıyorum ya. Ben icat etmedim  ya bu usulü. Hem Allah herkesin rızkını verir vb.”  sözler söyler .Kışın zor şartlarında hayatta kalmayı başaran atı yazın sahibi tekrar alacaktır . Sonraki kışa Allah büyüktür ! 

Doru yarışlarda başarılı olduğu için el üstünde tutulan bir attır . 

Kendini eve almamalarını köyden uzaklaşsın diye kendini boşlamalarını anlayamamktadır . Birkaç geri dönme çabasının ardından başını alır gider . Kırılmıştır . Ovada diğer yılkı atları ile karşılaşır .Yılkı atlarından Çılkır ile aralarında bir dostluk kurulmuştur . İki terk edilmiş at birbirini bulmuştur . Ardından  diğer yılkılıklara da rastlarlar. Aygır ovayı ve savaşmayı iyi bilmektedir . Kurtlar ve diğer tehlikelerle baş edebilecek güçte bir aygırdır . Ama diğerleri ...


Çılkır ve Doru ilk kez bir kurtla karşılaşınca Aygır ilk kez bu deneyimi yaşayan Doru ve Çılkır ' a karşı kendisinde bir sorumluluk hisseder . Yılkı atları ile kurdun mücadelesi romanın en hoş sayfalarındandır . 

Doru bu zor şartlara alışamaz ve hastalanır . Arkadaşlarından ayrılan doru bir köye gider ve bir köylü ona acıyarak bakar ve iyileştirir . Doru iyileşince Çılkır ' ın yanına gitmek ister ama Çılkır kurtlar tarafından parçalanmıştır . 

Kış tamamlanınca sahibi Doru’yu aramaya başlar . Belli etmek  istemese de ata karşı bir sevgisi bulunmaktadır . Ata karşı olan ilgisi yalnızca çıkara mı dayalıdır yoksa sevgi mi? Belki ikisi de olabilir . Yazarın karmaşık duygulan ifade ederken bu şüpheyi vermesi de güzel . Duyguların pek azı tamamen açık ve tek başınadır.

Doru’yu yakalamanın en basit yolu tayını getirmektir. Doru kışın ardından eski gücüne gelmiştir . Sahibi Doru ' yu yakalamak isterken Doru tayını da peşine takarak kaçar oralardan . Sahibi Doru ' yu yakalamak isterken taydan da olmuştur . 

Romanın bu masalsı  bitişinde insanı sevindiren de bir taraf var. Hikâyede Doru ve okuyucu adeta bütünleşmiştir  . Roman boyunca okuyucu dorunun sıkıntıları ile yaşarken sonunda Doru ' nun ahırına dönmesini de can-ı gönülden destekliyor .


1 yorum:

  1. olay örgüsü şeklinde yazsaydınız daha iyiydi bide bu kitabın zaman ve mekanı ne

    YanıtlaSil

Deneme