Verimli Ders Çalışma Yöntemleri

Ders çalışmak tüm öğrenciler için zaman zaman sıkıntı haline gelmektedir. Çünkü isteksizlik, anlayamama, motivasyon düşüklüğü vb. unsurlar öğrencilerin verimli ders çalışmasını engellemektedir. Birçok öğrenci gün içerisinde saatlerce ders çalışmasına rağmen başarılı olamamaktan şikayet eder. Bu sebeple çok çalışmakla verimli çalışmak arasında çok büyük bir fark olduğunu unutmamak gerekir. Ders çalışırken verim almak için uygulanması gereken yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz :

1. Ders çalışırken en önemli unsurların başında ders çalışılan ortamın düzenlenmesi gelir. Ders çalışılan yerin çok fazla dar olmaması, ferah olması, aydınlanmasının iyi olması ve dikkat dağıtıcı ayrıntılardan uzak olması gerekir. Ders çalışılan ortamı mümkün olduğu kadar sade hale getirmeli, çok fazla eşyayla doldurmamalıyız.

2. Ders çalışacak kişinin psikolojik olarak hazır olması gerekir. Yani aklında başka bir iş varsa çalışması verimli olmaz. Örneğin dışarıda arkadaşları top oynarken ders çalışmak zorunda kalan bir öğrenci ya da yan odada en sevdiği dizi varken ders çalışmak zorunda kalan öğrencinin verim alması çok zordur. Bu yüzden çalışma saatimizi belirlerken o an yalnızca dersimize odaklanabileceğimiz bir saat seçmeliyiz.

3. Derse başlamadan önce gerekli kaynaklar ve araç-gereçler hazır edilmelidir. Aksi taktirde sürekli ders bozulur ve konsantrasyon eksikliği yaşanır.

4. Çalışırken rahat olmak gerekir. Boyumuza uygun bir masa ve rahat bir sandalye seçmeliyiz. Yatakta ders çalışmak ya da kanepe vb. yerlerde uzanarak ders çalışmak verimli değildir. Çünkü aşırı rahatlıkta motivasyonumuzu engeller.

5. Yemek yemek insanda bir rehavet duygusu oluşturur ve uyku hissi verir. Bu yüzden ders çalışacağımız zaman ne çok fazla aç olmamız ne de çok fazla tok olmamız gerekir.

6. İnsanlar arasında bireysel farklılıklar olduğu için herkesin kendini ders çalışırken rahat hissettiği zamanlar farklıdır. Bazıları sabah, bazıları ise akşam saatlerinde kendini ders çalışırken daha iyi hissedebilir. Bu yüzden kendimizi gözlemlemeli ve en verimli ders çalışma zamanımızı belirleyerek bu saatlerde ders çalışmaya özen göstermeliyiz.


7. Çok uzun süre dinlenmeksizin çalışmak da iyi değildir. İnsanın motivasyon süresi yaklaşık 45 dakikadır. Tabi bu kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Uzun süre çalışmak bıkkınlık verir ve dikkati dağıtır. Bu sebeple 45 dakika çalışma süresinin sonuna 10-15 dk. Dinlenme süresi eklemek gerekir.

8. İnsan bilgisayar gibi değildir. Kaydedilen bilgi zamanla hafızamızdan silinir. Bu yüzden zaman zaman öğrenilen bilgilerin mutlaka tekrar edilmesi gerekir. Özellikle 48 saat  içerisinde kısa süreli bellekteki bilgiler silinebildiği için bu süre içerisinde tekrar yaparak bilgilerimizin kalıcılığını arttırabiliriz.

9. Kişinin zorlandığı dersleri dışlaması son derece yanlıştır. Aksine başarılı olmak için başarısızlık yaşadığımız derslere biraz daha fazla zaman ayırmamız gerekir.

10. Verimli ders çalışmada önemli bir unsurda "kaygı düzeyi"dir. Aşırı kaygılı insanlar kendine güvenini kaybeder ve bu durum başarısız olmasına sebep olur. Bu yüzden aklımıza sürekli "başaramam, kazanamam vb." düşünceleri getirmemeliyiz.

11. Telefon açık ders çalışmak, televizyon karşısında ders çalışmak, müzik dinleyerek ders çalışmak verimsizdir. Bunu aksini iddia eden öğrencilerimiz yalnızca kendini kandırmaktadır.


    UNUTMAMAK GEREKİR Kİ BEYİN AYNI ANDA NE KADAR ÇOK İŞ YAPARSA KAPASİTESİNİ O KADAR BÖLER. BU SEBEPLE DERS ÇALIŞIRKEN BAŞKA BİR  İŞ YAPMAMAK GEREKİR. 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme