Vatan Gayretli İnsanların Omuzları Üzerinde Yükselir

     " Sahipsiz vatanın batması haktır / Sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır " dizeleri ile Mehmet Akif vatan sevgisinin tarifini en özlü ve en güzel bir biçimde yapıyor .

     Vatan sevgisi boş konuşmakla , başka devletlere , milletlere atıp tutmakla olabilecek bir iş değildir . Gerçek vatanseverler konuşmaktan ziyade icraat yapmayı bilirler . Yani Atatürk ' ün de dediği gibi vatanını en çok seven işini en iyi yapandır . Vatanını yükseltmek isteyenlerin yapması gereken en faydalı iş hangi işi yapıyorlarsa o alanda araştırmak, öğrenmek ve daha güçlü olmaktır . Çünkü bir devletin gücü milleti oluşturan insanların gücü ile oluşur .

     " Vatan gayretli insanların omuzlarında yükselir " diye bir söz var . Bu söze katılmamak mümkün değil . Çalışan , üreten insanlar ülkelerinin geleceğini kurarlar . Mesela bir öğrenci gayreti ile çalışması ile kendini yetiştirir ve önemli bir işin başına gelirse vatanını ileri taşıyacak işler yapan . Tarihi inceleyecek olursak bir milleti güçlü yapanlar bilim alanında, ekonomi alanında alışanlardır . Osmanlı Devleti ' nin en güçlü olduğu dönemlere dikkat edersek bilimin en önemli olduğu zamanlardır . Yani çalışanların , ülkeleri için üretenlerin en çok olduğu dönemlerdi .


     Vatan sevgisinin göstergesi azimdir , gayrettir . Ülkesini daha güçlü, daha zengin yapmak isteyenler hep daha çok çalışmak zorundadır . Ancak ve çalışmak insanları ve devletleri geliştirebilir . Yoksa ben en üstün devletim , en üstün milletim gibi sözler kuru laftan öteye gidemez . 

1 yorum:

Deneme