Teknoloji Bağımlılığı

İçerisinde bulunduğumuz dönem birçok insan tarafından teknoloji çağı olarak adlandırılmakta. Bu dönem sürekli değişen ve gelişen bir dünyayı bizlere sunuyor. Teknoloji birçok açıdan insanları rahata kavuşturduğu gibi bazı yönlerden de büyük sıkıntılara sebep olmakta. Bu sıkıntıların temelinde teknoloji bağımlılığı yatıyor. İnsanlar teknolojinin nimetlerinden yararlanırken zamanla onun kölesi haline gelmeye başladı.

     Teknolojik cihazlar bir araç olmaktan çıkıp insanların vazgeçemedikleri bir parçaları haline gelince çoğu insan bu cihazlar olmadan hayatını devam ettiremez hale geldi. Haberleri takip edenler telefonun şarjı bittiği için krize giren gençleri görmüştür. Evet teknolojiye o kadar bağımlı hale geldik ki bir an yanımızdan ayrıldığını bile düşünemiyoruz. Teknoloji adeta bir arkadaşımız gibi her an yanımızda bulunmak zorunda. Hatta bir arkadaştan bile daha önemli hale geldi. Çoğu insan için internetin birkaç saat kesilmesi hayal bile edilemeyecek büyük bir stres sebebi oldu. Hani bir karikatür var ya eskiden misafirlikte hal hatır sorardık şimdi ise prizin yerini wi-finin şifresini soruyoruz diye. Durumumuz aynen bu. Bizi bağlayan sosyal medyadan bir an bile kopamaz hale geldik. Gerçek dostluklar yerine sanal dostlukları tercih eder olduk. Sanal alemde yazışırken kendini çok rahat hisseden gençler birbirlerine yüz yüzeyken iki kelime konuşamaz hale geldi.

     Teknoloji bağımlılığı çağımızın en büyük hastalığı olarak karşımızda durmakta. Bu hastalığın tedavisi olmadığı gibi günden güne daha da artıyor. Bu hastalığın tedavisi yalnızca bilinçli anne ve babaların varlığıyla Mümkün olabilir. Teknolojik cihazların ne kadar ve ne zaman kullanılması gerektiğini çocuklarına doğru bir şekilde öğretebilirlerse yeni nesiller teknolojiyi daha doğru ve daha etkin bir biçimde kullanabilir. Aksi takdirde yalnızca teknolojiye bağımlı birbiriyle iletişim kuramayan nesiller bizi beklemekte.  

      Teknoloji bağımlılığından kurtulmanın yollarından biri de çocuklarımızı sosyalleşebilecekleri ortamlara sokmaktır. Akraba ziyaretleri, piknikler, birlikte  gidilen tiyatro ve sinema gibi organizasyonlar çocukları teknolojinin tutsaklığından kurtarmaya yardımcı olacaktır.


     Teknoloji bağımlılığının öldürdüğü güzelliklerden biri de cıvıl cıvıl sokaklar oldu. Eskiden özellikle yaz günlerinde karanlık çimene kadar sokaklar çocuk sesleri ile dolu olurdu. Şimdi ise çocuklar evden çıkma konusunda pek istekli değil. Inşallah teknolojiyi nasıl kullanmamız gerektiği konusunda  bilinçleniriz ve hem mutlu hem de özgür bir yaşama adım atarız.   

15 yorum:

  1. Ödevim için iyi oldu teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim çok yardımcı oldu

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler çok yararlı oldu

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  5. sıanvda yazsam bişey olurmu

    YanıtlaSil
  6. Çok teşekkür ederim siz olmasaydınız ben bu kompozisyon ödevini yapamazdım tekrar ve tekrar çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  7. Ne demek. Biz teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler çok yardımcı oldu

    YanıtlaSil
  9. cok destek oldu tesekkur ederim

    YanıtlaSil
  10. Çok yardımcı oldu teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel oldu ben de bir yarışmaya katılacaktım Belki bu yazabilirim

    YanıtlaSil

Deneme