Şehir İsimlerinin Efsaneleri

Güzel Anadolu'nun her şehri Anadolu insanının gönlünde taht kurmuş ve bu şehirlerin isimleri ile ilgili birçok rivayet ortaya atılmıştır. Bazı şehirlerimiz ve isimlerinin efsaneleri  şöyledir.

Sivas İsminin Efsanesi


Sivas ismi ile ilgili en çok bilinen efsanelerin başında Sivas adının "Sipas" kelimesinden geldiği ile ilgilidir. Efsaneye göre bugünkü şehir meydanında yer alan bir çınar ağacının altında üç tane çeşme bulunmaktadır. Bu çeşmeler Allah'a şükrü, ana-babaya saygıyı ve küçüklere sevgiyi temsil etmektedir. Bölgede yaşayan insanların zamanla bu özelliklerini kaybetmeleri sebebiyle çeşmeler kurumuştur. Efsaneye göre şehrin ismi, bu üç çeşmenin adı olan ve "üç göze" anlamına gelen "Sipas" kelimesinin söylene söylene bu günkü haline gelmesidir.

Ankara ve Gemi Çapası


Uzun zaman öncelerinde bugünkü Ankara yöresine hakim olan Frigya kralı Midas rüyasında "Durma, kalk. Ülkende bir gemi çapası ara. Çapanın bulunduğu yere bir şehir kur. Bu şehir sana mutluluk getirecektir.'' Sözlerini duyar. Midas adamlarına bu çapayı aratır ve bugünkü Ankara'nın yerinde çapayı buldurur. Kral Midas bu yörede bir şehir kurdurur ve adına da gemi çapası anlamına gelen "Anker" ya da "Ankira" adını verir.

Cennet Bursa


Hz. Süleyman dünyaları dolaşan tahtı ile bir gün Uludağ'ın tepesine konmuş ve etrafına bakınca bakmaya doyamadığı yemyeşil bir çevre, içmeye kanamadığı masmavi sular ve bin türlü meyveler görmüş. Hz. Süleyman gördüğü manzara karşısında yanındaki vezirine dönerek "Cennet burası" demiş. Kulağı ağır işiten vezir, bu sözü " Cennet Bursa " anlamış ve o zamandan bu zamana şehrin adı Bursa olmuş.

Konya


Günümüzde inancın merkezi olan, Mevlanalar çıkarmış olan Konya şehrinin anlamı aslında "Put Şehri" demektir. Efsaneye göre şehre musallat olan bir canavar, tanrı Zeus'un oğlu Perse tarafından öldürülmüş ve halk da Perse'nin heykelini şehrin merkezine dikmiştir. Şehre put şehri demek olan "İkonnium" adı verilmiştir. Selçuklular döneminde bu isim önce Kunniye sonra ise Konya olmuştur. 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme