Güneş Balçıkla Sıvanmaz Atasözü İle İlgili Kompozisyon Örneği

     Güneş balçıkla sıvanmaz atasözü herkes tarafından bilinen gerçeklerin asla unutturulamayacağı, üzerinin kapatılamayacağıdır.

     Gerçekler yalanla dolanla değiştirilmeye çalışılsa ya da unutturulmaya çalışılsa bile er geç ortaya çıkar. Kimse gerçekleri sonsuza kadar gizleyemez. Gerçeğin öyle bir özelliği vardır ki uzun süre üstü kapatılsa bile kardelen çiçeklerinin karın altından başını çıkardığı gibi üstünü örten yalanı dolanı atar çıkar gün yüzüne.

Haberlerde bazen rastlarsınız 20-39 yıl sonra çözülen davalara. Çünkü bir insan ne kadar kusursuz bir suç işlediğini düşünse de, hiç kanıt bırakmasa da içini kemiren bir şeyler olur. Birilerine bahsetme dürtüsünden kendini kurtaramaz ve ergeç yaptıklarının manevi baskısı altında ezilir. Ve sonuç olarak yıllarca saklandığı zannedilen gerçek ortaya çıkar.

     Gerek bireysel hayatımız olsun gerekse milletlerin tarihi olsun sonradan ortaya çıkan gerçeklerle doludur. Bu gerçekler kimilerinin yitirilen itibarını kazanmasını sağlarken, kimi kahraman sanılanları da zelil eder. Yani öldükten sonra bile gerçeğin mahkemesinden ve mahkumiyetinden kurtulamayız. Bu yüzden yalana, aldatmaya başvurarak kendimizi geçici rahatlıklarla avutma yoluna gitmemeliyiz. Biomeliyiz ki bu geçici rahatlık elbet bitecek ve gerçek ortaya çıkınca bitmeyecek bir utanma duygusu başlayacak. 

4 yorum:

Deneme