Dili Doğru ve Etkili Kullanmanın Önemi

Dil insanlar arasında anlaşmayı sağlayan bir araçtır. Tanımından da anlaşılacağı üzere insanlar birbirleriyle anlaşırken dili kullanırlar. Dil doğru ve etkili kullanıldığı zaman insanların birbirleri ile doğru iletişim kurmalarını sağlar. Savunduğumuz bir düşünceye insanları ikna edebilmek için, savunduğumuz fikirlerin doğruluğu kadar onları anlatış biçimimiz de son derece önemlidir. Bazen son derece haklı olduğunuz bir konuda derdinizi anlatırken kullandığınız ifadeler bir anda sizi insanların gözünde haksız duruma düşürebilir. Bu sebeple insanları ikna etmek isteyenler her zaman dili etkili kullanmaya özen göstermişlerdir. Bunun en bariz örneği siyasetçilerdir. Siyasetçiler Bazen çok basit bir konuyu bile öyle süslü anlatırlar ki dinleyenleri adeta büyülerler. Tarih boyunca geniş kitleleri etkilemek isteyenlerin en büyük silahı kılıç kalkan değil, sözün gücü olmuştur. Dili etkili kullanmak yalnızca siyasiler için değil hepimiz için önemlidir. Özellikle öğretmenlik gibi mesleklerde karşınızdakilere bir şeyler öğretebilmek için dili etkili kullanmanız şarttır.

      Kelimeleri doğru seçmek vurgu ve tonlamalara dikkat etmek dili etkili kullanmanın gerekleridir. Doğru ve etkili kullanılan dil kişiye toplum içerisinde saygınlık kazandırır. Çünkü bu tür  insanlar neyi ne zaman nasıl söyleyeceklerini çok iyi bilirler. Yani dili etkili kullanmanın önemi şartı onu doğru kullanmaktır. Çünkü dil düşüncenin aynasıdır. Konuşmaları kişinin karakterini ve kültür düzeyine ortaya çıkarır. Etkili konuşabilmek için mutlaka çokça kitap okumalı ve dilimizin özelliklerini iyi bilmeliyiz. Özenti, hayranlık ve benzeri sebeplerle diline yabancı dilleri karıştırarak kullanan insanlar etkili konuşamadıkları gibi dillerine de büyük bir ihanet etmiş olurlar. Çünkü insanlar en etkili konuşmalarını kendi anadilleriyle ve dillerinin en öz haliyle yapabilirler.


     Etkili konuşabilmek ve yazabilmek için mutlaka çok kitap okumalıyız. Çünkü okumak dilimizin gücünü kullanma olanağı sağlar. Hem dilimizin özelliklerini öğreniriz hem de düşünce yapımız gelişir.  Böyle olunca da konuşmalarımızın etkileyiciliği artar. 

3 yorum:

  1. harika devam edin

    YanıtlaSil
  2. acaba denemeyi yazan arkadaşın adı soyadı varmıdır bir üniversite ödevi için alıntıda bulunacağım ancak bir isim bulamadım sayada.

    YanıtlaSil
  3. Çok iyi anlatmış teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil

Deneme