Yurtta Sulh Cihanda Sulh

Yurtta sulh cihanda sulh diye başladık Mustafa Kemal Atatürk'ten alıntı yaptığımız bir söz ile. Yazımıza geçmeden önce şunu ifade etmeliyiz ki burada sulh kelimesinin anlamı günümüz Türkçe'sinde bize yabancı gelmektedir.  Hemen sulh kelimesinin anlamını açıklayacak olursak; Sulh, barış demektir kelime olarak. Bildiğiniz üzere barışta beraberinde sevgi ve kardeşliği getirir.

Yaşadığımız dünyada sevgi kardeşlik ve hoşgörü içerisinde yaşayan milletlerin her zaman huzur ve refah içerisinde olduğunu görmekteyiz. Huzur ve refahın getirdiği güven ve saygı ortamında ise bilimsel gelişmeler, sanat, eğlence gibi değerler gelişme göstermektedir. Mustafa Kemal'in yılla önce çizmiş olduğu bu yolda ilerleyen milletler Mustafa Kemal'in bu sözünü kendilerine örnek almışlardır. Mustafa Kemal Atatürk dünya barışı adına bu söz ile büyük adım atmıştır. Savaş yıllarında yıpranan kalplerin, akan gözyaşlarının, yok olan hayatların bir daha yaşanmaması için tüm dünyaya haykırılan bir isyanın dilidir belki de dudaklarımızda. Mustafa Kemal Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduğunda gerek iç siyasette gerekse dış siyasette bu ilke benimsenmiş ve hem kendi içimizde sağladığımız bütünlüğü bozmama yolunda adımlar atılmış oldu hem de komşularımız ve diğer devletlerle olan ilişkilerimizde iyileştirmelere gidilmiştir. 2. dünya savaşına girmememizde etkisi çok büyük olmuş ve kurtuluş savaşında yaşadığımız acıların bir daha yaşanmaması için savaşlardan uzak durulmuştur.

Bugünün gençleri olan bizler kendimize Mustafa Kemali Örnek almalıyız. O tüm dünyaya şunu çok iyi göstermiştir. Savaş beraberinde açıları getirir. Bizde onu örnek alarak bugünün gençleri ve yarının ülkeyi yönetenleri olarak "yurtta sulh cihanda sulh" prensibini kendimize model almalıyız.

Galip Hatip

2 yorum:

  1. 15 Temmuz askeri darbe girişimi ne anlatıyor,bizlere.Ve medya ve siyaset yurta sulh cihanda sulh anlamamış olsa gerekki,kendi iç barışımızı sağlayamaz ken başka ülkelerin iç meselelerine müdahale etmişler ne yurtta sulh ne de cihanda sulh kalmıştır.

    YanıtlaSil

Deneme