Yalan ( En Kötü Şey)

Nasıl bir dünyamız olursa olsun insan bazen yalan söyleme gereği hisseder. Bazen kendini savunmak için bazen korunmak için bazense alışkanlıklardan dolayı söylenir yalanlar. Kelime olarak tarif edecek olursak yalanı;  gerçeği, hakikati gizlemek doğrunun önüne perde çekmek diye tanımlayabiliriz.

Yalan söylemenin zararları anlatmakla bitmez. Yalan söyleyen insan ilk önce kendini kandırmış olur. Değerlerine, kişiliğine aykırı davranmıştır daha sonra da topluma, karşı karşısındakilere karşı suçludur. Çünkü hakikatin önünü kapatmış, gerçeği bizlerden gizlemiştir. Toplumumuzda ve diğer toplumlarda yalan ve yalancı karşı bakış açısı çok farklıdır. Yalancı insanlara güven azalırken yalan söyleyende toplumdan dışlanır. Peki tüm bunlara rağmen neden yalan söylenir aceba   hiç düşündük mü? Benim nazarımda soracak olursanız  yalan söylemek, hastalıktan başka bir şey değildir. Hem de alkol uyuşturucu gibi illetli bir hastalık. Yalancı insanlar bazen gerçeklerden kaçmak, bazen kendini önemli göstermek, bazense cezadan kurtulmak için başvurduğunuz yalanlarla kendi yarattıkları sahte dünya içerisinde yaşarlar. Kendi yarattıkları sahte dünya içerisinde yalanlarla yaşamak kim bilir ne kadar zordur. Çevrenizde hiç yalancı arkadaşınız oldu mu bilmem; mesela benim çevremde böyle birisi var. İlk zamanlar onu anlamaya çalışsamda şimdi artık sadece ona kızıyorum.  Yalanın herhangi bir açıklaması olmaz, yalan bir mazeret olamaz. İnsanlar yalan söyledikçe karşısına gözünde gittikçe küçülürler.

Evet arkadaşlar;  pembe, mavi, kırmızı, kısacası yalanın rengi olmaz. Kendinize yalanlardan oluşan bir dünya kurmayın.  Er ya da geç söylediğiniz yalanlar ortaya çıkar. Ne demişler eskiler "yalancının mumu yatsıya kadar yanar" ne yaparsanız yapın, yalanınızı  neyle gizlerseniz gizleyin nasıl saklarsınız saklayın bir gün o söylediğiniz yalanlar  karşınıza çıkar. Ozaman sizler  toplum içerisinde küçük düşer, kendi içinizde ise  gururunu incinir. Bu durumu yaşamamak için siz siz olun asla yalan söylemeyin, doğruluktan hakikatten yana olun.

2 yorum:

Deneme