Sigaranın Zararları

İnsanları hayata bağlayan birtakım nesneler ve değerler vardır. Örneğin umut, hayal, sevgi, arabamız,evimiz, sevdiklerimiz ve bunlar gibi onlarcası, yüzlercesi. Ve birde bizleri hayattan koparmaya çalışan şeyler vardır. Bunlarsa; acılar, yokluklar, sıgara, alkol, uyuşturucu gibi duygular ve maddelerdir. Bizlere sunulan hayatı sigara dediğimiz tütünden oluşan ve geçici bir keyf veren madde ile ile tüketmek çok acıdır.

Sigara hem ülkemizde hemde dünyada ciddi bir tehdit unsurudur. İçinde bulunan karbondioksit ve zararlı ağır metaller vucuda öylesine zarar vermektedir ki beden çoğu zaman bu yükü kaldıramayarak iflas etmektedir. İflas eden vücut yarım bir hayata ya da ölüme mahkumdur.  Sıgara sonucunda vücudumuzda bir çok hastalik meydana gelmektedir. Bunlarda en tehlikelisi ve yaygın olanı ise akciğer kanseridir ve tabi birde gırtlak kanseri. Sağlık bakalnlığı ve Dünya Sağlık Örgütünün verilerine bakıldığında  sıgara kullanan insanların bu iki kansere yakalanma ihtimali çok fazladır.  Hayatınızın bir döneminde sizlerin içini kemire kemire yatağa mahkum eden  ve çok acı çekerek ölmenize neden olacak sigara kanser dışında özellikle son yıllarda yaygın olan koah hastalığınada neden olmaktadır. Sigara içen insanlara baktığımızda daha genç yaşta  en ufak yürüyüşte , sporda  nefes nefese kaldıklarını görmekteyiz.  Sigaranın tamda bu yönü ile insanı yavaş yavaş öldüren silahtan ne farkı olduğunu sizlere sormak isterim. Bunun dışında kendinize verdiğiniz zarar yetmiyor gibi ardınızda acılı bir eş, çocuklar, torunlar bırakmaktadır.O çok sevdiğimiz, değer verdiğimiz insanlara bu acıyı yaşatmak  sizce vicdanen ne kadar doğrudur. Ülkemizde sigara kullanım yaşının ortaokul seviyelerinde olduğu bir dönemde hala sigara ve sigaranın zararlarına karşı duyarsız mı kalacağız?  Sigaraya yönelik bir çok reklam filmi, program, yasal uygulama olmaktadır. Sağlık bakanlığı sigarayı bırakma hattı kurarak insanlara daha çok ulaşmayı hedeflemektedir.

Evet arkadaşlar  bu toplumun bizlerde birer ferdi isek  bizlerde önce kendimize , ailemize ve toplumumuza karşı sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz.Sigaraya asla bulaşmayalım. Sigara kullanıcısı olmuşsakta güzel bir atasözümüz var bilirsiniz zararın neresinden dönerseniz kardır diye hemen sigara bırakma hattını arayın, çevrenizdeki insanlardan, öğretmenlerinizden yardım alım.  Bulunduğumuz her yerin dumansız hava sahası olması dileğimle.

1 yorum:

Deneme