Sanat ve Sanatçının Kültürümüz İçin Önemi

     Sanat bir duygu ya da düşüncenin insanları etkileyecek biçimde anlatılmasıdır. Sanat görsel, işitsel ya da farklı türlerde olabilir. Sanatçılar sıradan insanlardan farklıdır. Çünkü onlar baktıkları her şeyde bizim göremediğimiz manaar bulurlar.

     "Efendiler; hepiniz milletvekili olabilirsiniz; bakan olabilirsiniz; dahası, Cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Ama sanatçı olamazsınız". derken Atatürk  sanatın çok farklı bir yetenek gerektirdiğini ve herkesin bunu başaramayacağını dile getirmiştir. Sanatçı olabilmek farklı düşünmeyi, yetenekli olmayı, basit bir olay ya da nesne de bile çok farklı yönler görebilmeyi gerektirir. Aynı kelimeleri kullanarak sıradan bir insan çok sığ bir cümle kurabilirken sanatçı aynı kelimelerle toplumları harekete geçirebilen muhteşem bir şiir ortaya çıkarabilir. Ya da hepimiz kağıdı kalemi elimize alıp bir şeyler karalarız ama sanatçı aynı malzemeyle bir şaheser meydana getirir.

     Sanatçının toplum içerisinde çok önemli bir misyonu vardır. Gerçek sanatçı oplumun aksayan yönleini ortaya çıkardığı gibi aynı zamanda milletinin kültürünü de gelecek kuşaklara aktarmayı kendine görevedinir. Milletinin gençlerine tarihinin şanlı zaferlerini anlatır, onlara atalarını tanıtır.

     Sanatçı kültürün taşıyıcılığını yapan insandır. Yazdığı bir şiir ya da kitap, yaptığı bir resim, sahnelediği bir tiyatro ile gençlerin eğitimini ve duygu dünyasını yeşerten insandır. Bunu başarabilen sanatçılar kültürümüzün unutulmamasını ve milletimizin manevi dünyasının zenginleşmesini sağlarlar.

3 yorum:

  1. Yanlız bu kompozisyon değil çünkü yazarı tarihi yok !

    YanıtlaSil
  2. Yazının altına tarih , ad soyad eklersin olur biter

    YanıtlaSil
  3. Görsel için lazımdı sağolun

    YanıtlaSil

Deneme