Hangi Mesleği Seçmeliyim ?

     Meslek insanların hayatlarını devam ettirebilmeleri ve hem maddi hem de manevi bir doyum sağlayabilmeleri için yaptıkları işlerdir. Toplumda değer görmek ve saygınlık kazanabilmek için herkesin bir meslek sahibi olması gerekir.

     Meslek seçimi küçük yaşlardan itibaren kafamızı kurcalamaya başlayan bir konudur. Meslek seçiminde çocukluk yılları çok önemlidir. Çünkü bu dönemde ilgi ve yeteneklerimiz şekillenmeye başlar ve bu yetenekler doğrultusunda bir mesleğe yöneliriz. Meslek seçiminde en önemli nokta kendi yeteneklerimizin ve ilgi alanlarımızın farkına varmaktır. Bunu başarabilebilen biri ileride mutlu olabileceği mesleği seçmeyi başarabilir. Mesela hiç ilgi alanı olmaması ve yeteneği olmamasına rağmen sırf toplumda değer gören bir meslek diye ya da çok para kazandırıyor diye bir meslek seçersek ilerleyen yıllarda bu meslek bize duygusal manada doyum sağlamayacaktır. Böyle olunca da her sabah kalkıp işe gitmek bize eziyetten başka bir şey getirmeyecektir.

     Meslek seçiminde en önemli sorunlardan biri de ailelerin çocukları kendi istedikleri mesleği seçmeye zorlamalarıdır. Bu çok yanlış bir tutumdur. Ömür boyu yapılacak bir işi kişinin kendisi değil de anne babası seçerse bu durum çocuğun ruhsal sıkıntılar yaşamasına sebep olur.

     Meslek seçiminde yapılan en büyük yanlışlardan biri de çocukların kendilerine bir alana şartlaması ve onun dışında hiçbir şey düşünmemeleridir. Mesela bir çocuk yetenekli olması sebebiyle hep futbolcu olmanın hayallerini kuruyor. Ancak futbolcu olacağım diye derslerine gereken önemi vermiyor. Böylesi bir davranış şekli son derece yanlıştır. Yetenek tek başına yeterli değildir. Hangi işi yaparsak yapalım yeteneğimizin yanında kültürümüzün ve bilgimizin de olması lazım.

     Meslek seçimi son derece önemlidir. Bu sebeple iyi düşünülmesi ve değerlendirilmesi gerekir. Mutlu bir hayat yaşamak için kendimizi iyi tanımalı ve kişiliğimize en uygun mesleği seçmeliyiz. Mesleğimizin bizi hem madden hem de manevi olarak doyurabilmesi gerekir. Meslek seçerken büyüklerimizin görüşlerini almalıyız ama kendi fikirlerimizi de önemsemeliyiz.

1 yorum:

Deneme