Bakmak ve Görmek Arasındaki Fark

     Bakmak ve görmek günlük hayatta sıkça kullandığımız ancak birbiri ile çokça karıştırılan kavramlardır. Hepimiz fiziksel bir sıkıntımız yoksa görürüz etrafımızda yaşananları. Ancak gördüklerimizi anlamlandırmak ve çıkarımlarda bulunabilmek farklı bir yetenektir . işte buna "görmek" deriz.

     Olayları ve gelişmeleri iyi gözlemlemek yaşananları iyi değerlendirebilmek farklı bir yetenektir. Sadece gözlerin bakması yeterli değildir. Gözlerin gördüklerini yorumlayabilmesi de gerekir. Yani görmek dediğimiz şey zihinsel bir faaliyet gerektirir. Mesela birçok insan oturur televizyonun karşısına ve bir maçı sonuna kadar izler. Ancak çok az kişi bir teknik direktör gibi takımın hatalarını fark ederek nasıl müdahalelerde bulunması gerektiğini anlayabilir. İşte bu yalnızca izlemekten öte izlenenlerdeki mesajları fark edebilmek demektir.

     Yalnızca bakan insan olayların derinliklerini, arka planını görmez; ancak gören insan yaşanan gelişmelerin ardından neler olacağını tahmin ederek gerekli önlemleri alır. Bakan insan yüzeysel bir değerlendirme yaparken, gören insan yaşadıklarından ders çıkarır. Bakan insan benzer bir olay karşısında geçmiş hatalarını tekrar edebilirken gören insan aynı hatayı kolay kolay bir daha yapmaz.

     "Bakmak ve görmek" arasında büyük bir fark vardır. Gören insan düşünen, yorumlayan, değerlendiren insandır. Gören insan empati kuran başkalarının duygu ve düşüncelerini anlamak isteyen insandır. Gören insan kısacası hayatını dolu dolu yaşamaya çalışan insandır.

4 yorum:

Deneme