Bab-ı Esrar Romanının Özeti

Romanının Özeti
Kitabın Adı : Bab-ı Esrar
Yazarı : Ahmet Ümit
Kahramanları : Karen Kimya Greenwood, Poyraz Efendi, Simon, Mennan, Susan, Ziya
Romanın Özeti :

 Karen Kimya Grenwood Poyraz Efendi adlı bir Türk Mevlevi ile bir İngiliz olan Susan'ın evliliğinden dünyaya gelmiştir. Poyraz Efendi Konya'da bir Mevlevi dergahında iken tanıştığı Susan ile İngiltere'ye gitmiş ve evliliklerinden Karen dünyaya gelmiştir. Poyraz efendi daha sonra dergahı bırakarak maddi bir aşkın peşine koşmanın pişmanlığını yaşamış ve yeniden Allah aşkını bulabilmek için her şeyi geride bırakarak İngiltere'yi terk etmiştir.
Karen çalıştığı sigorta şirketinin bir soruşturma için kendisini Konya'ya gönderme isteğini başta soğuk karşılasa da babasının memleketine giderek onla ilgili bir şeyler öğrenmek fikri kendini Konya'da bulmasına neden olur.

İkonian Turizm'e ait bir otelin yanması ile ilgili bir soruşturma için Konya'ya gelen Karen'e Konya'ya gelir gelmez siyahlar içinde bir dervişin verdiği yüzükle gizemli olaylar başlar. Konya'dayken sürekli Şems-i Tebrizi'yi rüyalarında gören Karen bu rüyalarda Şems-i Tebrizi ve Mevlana'nın sırrına erişmeye çalışmıştır.

Yakut otel yangınının sonucunda İkonian Turizm'e 3 Milyon pound sigorta parası ödemek zorunda kalan şirket Karen'i bu yangını soruşturması ve eğer kaza değil de sigorta parası almak için kasıtlı olarak çıkarılmış bir yangınsa düzenlenen oyunu açığa çıkarması için görevlendirmiştir.

Yangın olayını araştıran Karen aynı zamanda Mevlana-Şems ve Şems-Kimya arasındaki aşkı anlamaya gayret etmiştir. Aynı zamanda tasavvufun derinliklerini anlamaya çalışarak babasının kendilerini niçin bırakıp da gittiğini anlamlandırmaya çalışmıştır.
Son bölümde Ziya ve adamı Karen'i belki korkutmak belki de öldürmek amacıyla kaçırırlar. Ancak yolda belki mistik sebeplerle belki de aşırı hıza bağlı olarak kaza yaparlar. Ziya ve adamı oracıkta ölür Karen ise kaçmasın diye bağlanan kemer sebebiyle kurtulur. Hastanede koma halinde belki gerçek belki hayal rüyalar gören Karan bu rüyalarında babasını görür. Babası diğer dervişler gibi semaya yükselemeyen babası ile karşılaşır. Aradığı sırrı bu esnada çözer Karen. Çünkü babası kızını unutamadığı için dünyadan vazgeçemediğinden semaya yükselerek gerçek aşka kavuşamamıştır. Karen babasıyla karşılaşır ve artık babasının kendisine olan sevgisinden emin olur. Poyraz Efendi kızını görünce artık gönlü rahatlar ve semaya yükselir. 

7 yorum:

Deneme