Acele İşe Şeytan Karışır

Acele İşe Şeytan Karışır Kompozisyon Örneği - 1

Zaman çok kıymetli bir kavramdır. Herkes işlerini bir an önce bitirmek ve zamanını en etkili şekilde kullanmak ister. Ancak her işin de belli bir zamana ihtiyacı vardır. Olması gerekenden daha kısa sürede bitirmeye çalışmak bize kar değil zarar getirir.

“Acele işe şeytan karışır” atasözü bir işi bir an önce bitirmek için düşünmeden, planlamadan alelacele hareket edilmesinin kötü sonuçlar doğuracağı anlamına gelir. Hızlı olmakla acelecilik birbirine karıştırılmamalıdır. Eli çabuk, işini tıkır tıkır yapan insanlar vardır ama bu insanlar işi tecrübeleri sayesinde en kısa sürede bitirmeyi öğrenmişlerdir. Bazıları da vardır ki şuursuzca, ne yaptığını bilmeden, eli ayağına dolaşırcasına bir şeyler yapmaya çalışır. İşte bu durum çok tehlikelidir. Hem sağlık açısından her an başımıza kötü bir şey gelmesine sebep olabilir hem de zihinsel olarak bizi çok fazla yıpratır.

Aceleci insanların en belirgin özelliklerinden biri akıllarına bir şey geldiği zaman o işi anında yapmak istemeleridir. Hiçbir plan, program oluşturmadan bir anda karar verir ve bir anda da uygulamaya geçerler. Böyle olunca da hesapta olmayan durumların ortaya çıkması kaçınılmaz olur. Mesela acele işe şeytan nasıl karışır her gün onlarca örneğini trafikte görürüz. Gideceği yere beş dakika daha erken varmak için kural, nizam tanımadan son sürat gidenler vardır. Ne yazık ki bu insanların birçoğu beş dakika erken varmak için acele aderken hiçbir zaman ulaşamayabileceklerini unuturlar.

Her iş, işin doğasına uygun bir zamana ihtiyaç duyar. Bu zamanı kısaltmaya çalışmak farkında olmasak bile bize daha çok zaman kaybettirebilir. Bu sebeple özellikle can güvenliği tehlikesinin olduğu işlerde  azami dikkat etmek ve acelecilikten kaçınmak gerekir.

Acele İşe Şeytan Karışır Kompozisyon Örneği - 2

Bir iş yaparken genellikle bu atasözünü kullanırız "acele işe şeytan karışır". Şeytan karışır mı karışmaz mı bilmem ama acele yapılan işlerde bir şeylerin aksi gittiğini söylesem yalan olmaz galiba. Burada ki şeytan heyecan mı yok sa gizli güç mü ? Doğrusu muamma. Bildiğim  şu ki acele yapılan işlerde her zaman bir şeyler ters gidiyor. Eminim ki sizlerde de öyle olmuştur.

Örneğin bir işe yetişmek için elinizdeki işi alelacele yapıyorsunuz. Hesabınıza göre tam vaktinde işi tamamlayıp diğer işe gideceksiniz. Ama ne çare ki iş bir türlü bitmez. Sen bir tarafı onarırken diğer tarafta hiç beklemediğin bir arıza çıkıverir. Tam onu da halledip hemen diğer işe yetişeyim derken şak, bir hata daha al geri baştan . Birsürü zaman kaybı. İşte bu gibi durumları ifade etmek için kullanılır. Bir başka örneğe bakacak olursak: Örneğin otobüse yetişmeniz lazım ve evden hızlı bir şekilde çıktınız hesabınıza göre tam kılı kılına ordasınız. Ama bindiğiniz otobüs yolda arıza veriyor... Veya bir dairenin su tesisatını yapacaksınız ve vaktiniz de hiç yok hemen acele bir şekilde yapmaya çalıştığınızda kütt bir yer kırılıyor iş fazladan yarım saat daha uzuyor...

İşte örneklerde de görüldüğü gibi acele işe artık şeytan mı karışır başka bir şey mi karışır bilmem; ama bildiğim şu ki aman siz bir şeyleri acele acele oldu bittiye getirip bitirmeye çalışmayın mazallah için ters gider tepe taklak olursunuz

9 yorum:

  1. Yeğenimin ödevi için çok güzel örnekler. Burdan okuyup ona ödevinde yardımcı olabildim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende kızım için kullandım
      Çok teşekkürler😊😊😊

      Sil
    2. gıdım yaramadı

      Sil
  2. Yeğenimin ödevinde ona yardımcı oldum. Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Çok tşk ederim sayenizde ödevi mi yapabildim.

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten güzel bir kompozisyon örneği ölmüş.Sayenizde ödevimi yapabilicem çok teşekkür ederim.☺️

    YanıtlaSil
  5. benim adım var9 Ekim 2023 22:20

    adsız anonimler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. herkesin ismi adsız senin adın vara patladım

      Sil

Deneme