Vitaminler

 

Vitaminleri İki grupta inceleriz

YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER : A, D, E ve K vitaminleridir .

SUDA ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu vitaminler ile C vitaminidir .

 

Yağda Eriyen Vitaminler:


A Vitamini:

Enfeksiyonlara karşı vücudun direnci arttırır. Normal büyüme eylemi , kemik ve diş gelişimi, üreme, görme için gereklidir. Cildin tırnakların ve saçların devamlı  sağlıklı kalmasını sağlar. Diş ve dişetleri için çok önemlidir.

 AVitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;

Kayısı,maydanoz,kuşkonmaz,marul,ıspanak, havuç,erik,kereviz,domates , portakal ... gibi gıdalarda bulunur.

 

D vitamini:

İnce bağırsaklardaki  kalsiyumun emilmesine çok  yardımcı olur, Besinlerdeki kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasında önemli faktördür.

D Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;

Balık yağı,tereyağı, balık, yumurta,  güneş, karaciğer,  sebzeler,et...gibi gıdalarda bulunur.


E vitamini

E vitamini Antioksidan etkilidir. Alzheimer gibi ciddi bir hastalığının  ilerlemesini  yavaşlatıyor . Bunun yanında yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirir. Vucuttaki ve organlardaki hücrelerin daha uzun yaşamasını ve kendini yenilemesini sağlar .

E Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;

Buğday, soya fasülyesi yağı,tohumlu besinler, marul, arı sütü, ceviz, , tere, kereviz,maydanoz , ıspanak,mısır yağı, lahana, yulaf, mısır... gibi besinlerde bulunur.

K vitamini

Karaciğere gelen K vitamini burada üretilen bazı pıhtılaşma etkisinin  yapımında rol alır. K vitamini takviyesi herkese verilmez ,yalnızca kanamalı hastalara verilir.

K Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;

Ispanak,yeşil domates,kabak, marul, peynir, yeşil biber, inek sütü, , tereyağı, yumurta, karaciğer,kırmızı et, pirinç, şeftali, mısır, muz, çilek

Suda Eriyen Vitaminler:


B1 vitamini

Vücuttaki kasların ve sinir sisteminin çalışması için gereklidir.B1 Vitaminin yetersiz olduğunda vücutta  iştahsızlık, dikkat azalması,huzursuzluk, bellek zayıflığı   görülür.

B1  Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;

Buğday, koyun eti,kepek, bira mayası,  balık eti,taze sebze meyve, süt, sığır eti, yumurta

 

B2 vitamini

B2 Vitamini eksikliğinde dilde kızarma, ağızda ve dilde yanma hissi, ağız çevresi ve dudaklarda kızarma, tahriş olma, çatlaklar, gözlerde kaşıntı, gözlerde yanma hissi, katarakt oluşumu, saçların dökülmesi, özellikle çocuklarda büyüme yavaşlaması, kilo kaybı ve sindirim sorunları oluşur .

B2  Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;

Karaciğer,patates, böbrek, buğday unu,peynir , et, süt, yumurta,yeşil sebzeler , kepek, mercimek, havuç, fındık, yer fıstığı...

 

B5 vitamini

Doğada bol bol olduğu için vücutta eksikliğine pek rastlanmaz. Ayrıca bu vitamin  bir miktar bağırsaklarda da yapılmaktadır. Eksikliğinde kan şekerinde düşmesine, ellerde titreme olmasına, kalp çarpıntıya neden olur .

B5  Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;

Karaciğer,tavuk, kırmızı et, sebzeler, yumurta, ekmek 

B6 vitamini

Sinir sistemi ve hormonların düzgün  çalışmasını düzenler.Vücudun savunmasında antikor ve akyuvar oluşumunda önemli bir rol oynar. Eksikliğinde migren tipi baş ağrısına, bünyede kansızlık, ciltte kuruluk, ayrıca görme problemleri, uyuşukluk, kramplar ve adele zayıflığına neden olur.

B6  Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;

Karaciğer,kırmızı et, böbrek,yumurta , balık,sebzeler , ekmek 

 


B11 vitamini:

Kırmızı kan hücrelerinin oluşumu  ve sinir dokularının oluşumunda aktif bir rol oynar. Hücre bölünmesi için çok  gereklidir, dolayısıyla bu etkisi ile büyümeyi de sağlar. Anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişimi için de b11 vitamini gereklidir. Eksikliğinde ise  bulantı,iştahsızlık, kilo kaybı,baş ağrısı, ishal,kusma , unutkanlık, çarpıntı gibi bazı kalp sorunları oluşabilir .

B11 Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;

Karaciğer, yumurta,böbrek, kırmızı et,portakal, ıspanak, marul,muz , ekmek.

B12 vitamini

Çeşitli yollarla,besinlerle ya da sigara gibi kötü alışkanlıklarla vücuda giren siyanürü vücutta etkisiz hale getirir. Eksikliğinde ise dilde hassasiyet, hayal görme,şişme, kızarma, adalelerde kasılmalar, depresyon,karıncalanma , sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklarda uyuşma, yanma şikayetleri oluşur .

B11 Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;

Karaciğer, böbrek,yürek,balık , kırmızı et, tavuk, yumurta, süt, peynir.

C vitamini

Vücudumuz kendi kendine C vitaminini asla üretemez  ancakcak C vitaminini bitkiler ve bazı hayvanlar üretebilmektedir. Besinlerle alınan vitamin 2 saat içersinde hemen kullanılır 4 saat sonunda ise  kandan uzaklaşır. Yaraların hızlı  iyileşmesini, damarların sağlıklı olamalarını sağlar ayrıca; vücudun savunma sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır. Histamin yapımını azaltarak allerjik olayların vücuttaki şiddetini düşürür, minimize eder. Vucutta bu vitaminin eksikliğinde diş eti kanamaları ve diş eti çekilmeleri olur.

Çilek, brokoli, kivi, portakal, limon, yeşil biber

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme